beleid ontwerpen
Beleid ontwerpen is vakwerk
Beleid maken is ingewikkeld, en vraagt dus om vakwerk. Vaak wordt het gezien als kantoor- en vergaderwerk, terwijl het eigenlijk een creatief ambacht is.
Ambtenaren en politici willen graag maatschappelijke problemen oplossen. In hun enthousiasme om dat te doen, nemen ze zelden de tijd om wat langer bij het probleem stil te staan. En dat is wel nodig, want een probleem signaleren en agenderen is één ding, maar het probleem ook echt doorgronden, dat is iets anders.
Wil jij weten hoe je beleid kan ontwerpen, in plaats van bedenken? Wil je de leefwereld van mensen, en niet de systeemwereld van de overheid centraal zetten bij het maken van beleid? Zoek je een beleidsontwerper die uit eigen, ruime ervaring de overheid kent en snapt? Neem dan contact met me op! Ik vind het altijd leuk om te praten en mee te denken met mensen die ook hart hebben voor het maken van goed beleid. En als ik je niet verder kan helpen, denk ik graag met je mee wie of wat dat wel kan.
Waarvoor kan je contact met me opnemen?
Ik heb ruime ervaring met overheidsbeleid en ben vriendelijk en stevig. Met mijn uitstekende analytische vaardigheden en mensgerichtheid maak ik me inhoud snel eigen en leg ik gemakkelijk contact met mensen binnen en buiten de organisatie. Neem contact met me op:
- Als je behoefte hebt aan iemand die orde op zaken kan stellen op een beleidsdossier in het sociaal domein, bijvoorbeeld omdat het onderwerp te lang te weinig aandacht heeft gehad in jouw organisatie, of omdat er veranderingen op het onderwerp zijn.
- Voor opdrachten op het snijvlak van overheidsbeleid en organisatieverandering, dus wanneer je een echte verandering wilt bewerkstelligen in je overheidsorganisatie.
- Als je op zoek bent naar iemand die tijdelijk een functie als beleidsadviseur of -medewerker kan vervullen in het sociaal domein, bijvoorbeeld vanwege zwangerschapsverlof of ziekte van een vaste medewerker, of omdat een vacature lastig te vullen is.
- Kleinere opdrachten, bijvoorbeeld het begeleiden van een verandertraject d.m.v. enkele sessies met het betreffende team.
- Voor opdrachten die vragen om creativiteit, waar nog geen duidelijke oplossing of aanpak voor is.
- Als je meer mindfulness je overheidsorganisatie in wilt brengen.
- Als je op zoek bent naar iemand die gewoon even een uurtje met je meedenkt of spart, omdat je met een vraagstuk of probleem zit en niet goed weet hoe je het aan moet pakken, of je er iemand voor in wilt huren, en welke competenties je dan zoekt. Ik vind het leuk om mee te denken, en doe dat dan ook geheel vrijblijvend. Ik zal je eerlijk vertellen of ik verder iets voor je kan betekenen of niet, en of ik andere mensen ken die je goed verder kunnen helpen.
Een echte vakvrouw
Bijdragen aan een goed werkende overheid. Dat is wat ik wilde toen ik in 2010 als rijkstrainee mijn loopbaan bij de overheid begon. 12 jaar lang zou ik bij verschillende ministeries beleid maken, altijd met hart voor de mensen waar dat beleid voor gemaakt werd, of dat nou burgers, professionals of ondernemers waren.
De basis van mijn aanpak is altijd het gesprek van mens tot mens geweest. Als trainee deinsde ik al niet terug voor moeilijke gesprekken met boze belangenvertegenwoordigers. Door oprecht nieuwsgierig te zijn en empathisch te luisteren kon ik moeizame relaties weer vlot trekken. Als je mensen serieus neemt, zijn ze bijna altijd bereid om ook naar jou te luisteren, en begrip te tonen voor jouw positie.
Wat ook altijd onderdeel van mijn werkwijze is geweest, is creativiteit. De moeilijke vraagstukken waar je bij de overheid aan werkt, kunnen al gauw zwaar, lastig en plezierloos voelen. En dat terwijl juist zulke vraagstukken een beetje creativiteit nodig hebben om tot een oplossing te komen.
Ik heb altijd gevonden dat beleid maken een vak is, een ambacht. In die twaalf jaar bij ministeries heb ik niet alleen veel ervaring opgedaan met het navigeren binnen ingewikkelde overheidsorganisaties, maar ben ik ook altijd op zoek geweest naar een goede methode om beleid te maken, op een ambachtelijke manier. In design thinking vond ik een waardevolle basis voor het maken van goed beleid. Al gauw ontpopte ik me als één van de pioniers die design thinking toepasten binnen de overheid. Zo werd ik beleidsontwerper. Echter, om design thinking goed toe te kunnen passen binnen een overheidscontext, is er meer nodig dan kennis van ontwerpen: ervaring met en gevoel voor politiek-bestuurlijke dynamiek, ervaring met procesmanagement, gesprekstechnieken en organisatiesensitiviteit, om er maar een paar te noemen. Om die reden lopen ontwerpers vaak vast binnen de overheid, of voelen zich onbegrepen. In 2022 besloot ik mijn eigen bedrijf te starten, om wel de juiste combinatie van beleidservaring en ontwerpdenken aan te kunnen bieden. Met als doel: bijdragen aan een goed werkende overheid, door goed beleid te ontwerpen.
Ben je benieuwd naar mijn ervaringen en methodes, of wil je eens sparren over een vraagstuk waar jij aan werkt? Ik raak hier nooit over uitgepraat! Neem dus vooral contact met me op via lotte@werksaamheid.nl, of vul het contactformulier in.