beleid ontwerpen

Beleid ontwerpen is vakwerk…

Beleid maken is ingewikkeld, en vraagt dus om vakwerk. Vaak wordt het gezien als kantoor- en vergaderwerk, terwijl het eigenlijk een ambacht is, en ook zo benaderd moet worden.

Ambtenaren en politici willen graag maatschappelijke problemen oplossen. In hun enthousiasme om dat te doen, nemen ze zelden de tijd om wat langer bij het probleem stil te staan. En dat is wel nodig, want een probleem signaleren en agenderen is één ding, maar het probleem ook echt doorgronden, dat is iets anders.

Wil jij weten hoe je beleid kan ontwerpen, in plaats van bedenken? Wil je de leefwereld van mensen, en niet de systeemwereld van de overheid centraal zetten bij het maken van beleid? Zoek je een beleidsontwerper die uit eigen, ruime ervaring de overheid kent en snapt? Neem dan contact met me op! Ik vind het altijd leuk om te praten en mee te denken met mensen die ook hart hebben voor het maken van goed beleid. En als ik je niet verder kan helpen, denk ik graag met je mee wie of wat dat wel kan. Want niet alleen voor maatschappelijke vraagstukken, maar ook voor jouw vraagstuk zoek ik graag een passende oplossing.

…en ik ben een echte vakvrouw!

Bijdragen aan een goed werkende overheid. Dat is wat ik wilde toen ik in 2010 als rijkstrainee mijn loopbaan bij de overheid begon. 12 jaar lang zou ik bij verschillende ministeries beleid maken, altijd met hart voor de mensen waar dat beleid voor gemaakt werd, of dat nou burgers, professionals of ondernemers waren.

De basis van mijn aanpak is altijd het gesprek van mens tot mens geweest. Als trainee deinsde ik al niet terug voor moeilijke gesprekken met boze belangenvertegenwoordigers. Door oprecht nieuwsgierig te zijn en empathisch te luisteren kon ik moeizame relaties weer vlot trekken. Als je mensen serieus neemt, zijn ze bijna altijd bereid om ook naar jou te luisteren, en begrip te tonen voor jouw positie.

Wat ook altijd onderdeel van mijn werkwijze is geweest, is creativiteit. De moeilijke vraagstukken waar je bij de overheid aan werkt, kunnen al gauw zwaar, lastig en plezierloos voelen. En dat terwijl juist zulke vraagstukken een beetje creativiteit nodig hebben om tot een oplossing te komen.

Ik heb altijd gevonden dat beleid maken een vak is, een ambacht. In die twaalf jaar bij ministeries heb ik niet alleen veel ervaring opgedaan met het navigeren binnen ingewikkelde overheidsorganisaties, maar ben ik ook altijd op zoek geweest naar een goede methode om beleid te maken, op een ambachtelijke manier. Die methode vond ik in design thinking. Het was liefde op het eerste gezicht. Al gauw ontpopte ik me als één van de pioniers die design thinking toepassen binnen de overheid. Zo werd ik beleidsontwerper. In 2022 besloot ik mijn eigen bedrijf te starten hierin. Met als doel: bijdragen aan een goed werkende overheid, door goed beleid te ontwerpen.

Ben je benieuwd naar mijn ervaringen en methodes, of wil je eens sparren over een vraagstuk waar jij aan werkt? Ik raak hier nooit over uitgepraat! Neem dus vooral contact met me op via lotte@werksaamheid.nl, of vul het contactformulier in.