mindfulness

mediteren

Nieuwe training mindfulness start 12 mei 2023 in Wassenaar

In mei geef ik een mindfulnesstraining in Wassenaar, in samenwerking met het Power Programma van Fit in Wassenaar. Dankzij deze samenwerking is deelname voor mensen die in Wassenaar wonen gratis. Er is plaats voor 12 deelnemers.

Data en tijd? De training bestaat uit 8 sessies, op vrijdagavond van 19.00 tot 21.30 uur, op: 12 mei, 26 mei, 2 juni, 9 juni, 16 juni, 23 juni, 30 juni en 7 juli. Daarnaast is er een stiltedag op zondag 2 juli van 11 tot 17 uur.

Voor wie? Iedereen die in Wassenaar woont en wil ervaren wat mindfulness voor hen kan betekenen, kan deelnemen. Zaken als je leeftijd, opleidingsniveau of lichamelijke gesteldheid zijn niet belangrijk. Wel moet je aanwezig kunnen zijn op alle sessies (je mag er één missen) en elke dag 40 minuten thuis oefenen.

Kosten? Normaal kost deze training 450 euro, maar dankzij Fit in Wassenaar is de training gratis voor inwoners in Wassenaar.

Inschrijven en meer informatie: inschrijven kan via de website fitinwassenaar.nl. Wil je meer informatie, of overleggen over je deelname? Neem dan contact met me op via het contactformulier.

Meer lezen over mindfulness? Klik hier voor mijn blog!

Wat is mindfulness? 

Veel nadenken klinkt als iets goeds. Maar soms kunnen we ook best last hebben van onze gedachten. Bijvoorbeeld als we heel druk nadenken over wat we nog moeten doen, en daar stress van krijgen. Of steeds weer denken aan iets wat eerder is gebeurd, en dat ons dwarszit. Of als we negatieve gedachten hebben over onszelf, of anderen.

Mindful zijn, betekent: met je aandacht in het hier en nu zijn, terwijl je opmerkt wat er is, zonder oordeel. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet! Probeer het maar eens. Onze gedachten dwalen al snel af. En zodra we een geluid of een gevoel opmerken, vinden we er al snel iets van.

Toch is het goed om dit te oefenen. Zo leer je dat je gedachten niet altijd waar zijn. En dat je dus ook niet meteen iets hoeft te doen met je gedachten. Je kan ze ook gewoon even laten. En dat kan een hoop rust geven.

Wat houdt de training in?  

Mindful zijn betekent aanwezig zijn in het hier in nu met vriendelijke aandacht. In de mindfulnesstraining oefenen we hiermee. Op die manier leer je de werking van je eigen aandacht kennen, en je leert je eigen gedachte- en gedragspatronen kennen.

De training bestaat vooral uit oefenen met mindfulness, uiteraard onder begeleiding. We doen dit door tijdens de training verschillende meditaties en andere mindfulnessoefeningen te doen. Ook praten we na over oefeningen. Daarnaast oefen je dagelijks ongeveer 40 minuten thuis. Je leert er dus over door het te doen.

De training volgt het officiële programma van de Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR), die is ontwikkeld aan de University of Massachusetts door Jon Kabat-Zinn.

De training bestaat uit 8 groepsessies van 2,5 uur, een stiltedag van 6 uur. Je krijgt ook een werkboek, en links naar ingesproken meditaties om thuis mee te oefenen.

Voordat je deelneemt, heb je een voorgesprek van zo’n 30 minuten met de trainster. Je kan tijdens en na de training altijd contact opnemen met de trainster als je vragen hebt, of iets moeilijk vindt.

Over de trainster

Over de trainster

Mijn naam is Lotte Bok, ik ben 39 jaar, en woon met mijn man en twee kinderen (5 en 7 jaar) in Wassenaar. Ik maakte voor het eerst echt kennis met meditatie (yoga niet meegerekend) toen ik na de geboorte van mijn eerste dochter weer aan het werk ging en de slapeloze nachten in combinatie met de hectiek op het werk hun tol begonnen te eisen. Het werd een weg van vallen en opstaan, maar uiteindelijk heeft mindfulness me veel gebracht, en blijft het me veel brengen, in zowel mijn gezin, mijn werk, en mijn leven in het algemeen. Ik beoefen dagelijks mindfulness met eigen beoefening, maar ook door deel te nemen aan begeleide stiltedagen, retraites, een Insight Dialogue oefengroep (mindful communiceren), geleide meditaties en masterclasses over mindfulness en boeddhisme.

In maart 2021 rondde ik de basisopleiding tot mindfulnesstrainer af bij het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam. In november 2022 heb ik de vervolgopleiding tot mindfulnesstrainer van de Mindfulness Academie afgerond. Ik ben lid van beroepsvereniging VMBN en sta geregistreerd in het mindfulnessregister.